13.05.2012

Ринок житла: перегнати Америку

Не так давно аналітики ООН зафіксували в Україні новий рекорд: житло в нашій країні недозволено дорого. Індекс, який прив'язує вартість вітчизняних квадратних метрів до середньої заробітної плати, дозволили Києву випередити Москву і впритул наблизитися до Нью- Йорку і Лондону. При цьому в країні не вистачає житла.

Останню проблему береться вирішити уряд, удвічі збільшивши обсяг іпотечного будівництва. А президент обіцяє, що програма кредитування «Доступне житло» запрацює вже в травні 2012 року. Поки ми з нетерпінням чекаємо цих кардинальних кроків з перелому ситуації на користь пересічного українця, експерти все наполегливіше говорять про підвищення цін на житло.

Конфедерації будівельників України б'є тривогу з приводу законопроекту № 9011, який повинен покласти на забудовника фінансові зобов'язання за приєднання до мереж суб'єктів природних монополій, тобто оплату за можливість врізання і підведення до свого об'єкту, читай Вашому будинку, комунікацій. Причому будівельників бентежить не стільки сам факт того, що вартість комунальних мереж покладається на забудовника, скільки прозорість ціноутворення і тривалий термін повернення витрачених коштів (протягом 10 років). Звідси і мало оптимістичний прогноз про подорожчання житла на 20%.

Нівелювати такий ризик навряд чи допоможе і складність процедури отримання дозволу на будівництво. Україна займає 180 - е місце в рейтингу Світового банку за легкістю процедур з отримання дозволу на будівництво. Щоб проілюструвати значимість цього чинника у процесі ціноутворення, експерти часто наводять приклад Туреччини. У зазначеному рейтингу вона знаходиться на 24-й позиції. У тому числі і тому середня вартість «квадрата» в Анталії становить $ 632, а, наприклад, в Одесі $ 1062. І це при тому, що середня заробітна плата в турецькому місті вдвічі перевищує даний показник вітчизняної «перлини біля моря».

Крім того, в Україні за січень-лютий 2012 року ціни на будівельно-монтажні роботи зросли майже на 18%.

Як наведені фактори вплинуть на вартість житла, і що владі вдасться реалізувати із задуманого, ми зможемо побачити вже найближчим часом. Але от з чим можна погодитися вже сьогодні, так це з браком житла в Україні. Принаймні, житла доступного, де квадратні метри виступають не засобом розкоші і підтвердженням статусу, а є життєвою необхідністю.

У Донецьку не так багато компаній-забудовників, які реалізують свої проекти в сегменті економ-класу. Забудовувати спальні райони, забезпечувати якість при відсутності багаторазової прибутку ніколи не вважалося справою почесною. І вже тим більше дивним була поява будинку з категорії доступного житла в 2006 році в період початку будівельного буму. Цей самий період ознаменувався стартом грандіозних проектів бізнес - і преміум -класу в центральних районах Донецька. В цей же час в Куйбишевському районі «Укрбілдінг Корпорейшн» (структура Корпорації DMS ) вітала з новосіллям мешканців свого першого «соціального» новобуду. Три квартири в цьому будинку були передані місту для розподілу між черговиками.

З квітня 2012 Корпорація DMS (CERT ISO 9001) відкрила другу чергу продажів квартир в будинку по Петровського, 191Г. Цегляний п'ятиповерховий будинок економ-класу, побудований і оснащений із застосуванням сучасних технологій, введений в експлуатацію в грудні 2009 року. Будинок розташований в районі з розвиненою транспортною та соціальною інфраструктурою: квартали багатоповерхової забудови, супермаркет «Амстор», кінцева маршрутних таксі, лікарня, школа. На сьогоднішній день більша частина квартир заселена, створено ОСББ, будинок успішно експлуатується. Вартість 1 м кв. становить 5 тис. грн.

Триває продаж квартир у будинку по Аравійській, 6В. Ця сучасна 16-поверхівка також введена в експлуатацію в 2009 році. До речі, справжні і майбутні мешканці цього будинку в найближчому майбутньому зможуть користуватися послугами сучасного торгово-офісного центру. 18 тис. «квадратів» корисної в усіх відношеннях площі зводиться навпроти фабрики «Конті». Тут розташуються продовольчий супермаркет, торгова галерея, магазини побутової техніки та товарів для дому, кафе, закусочні, ресторан, офіси. Для зручності відвідувачів передбачена підземна парковка на 100 місць.