15.04.2021

"Проєкт Закону щодо реформування державного регулювання у сфері містобудування буде доопрацьований комітетом Верховної Ради" — голова Мінрегіону Чернишов

Oleksiy_Chernyshov (2)

Презентована нещодавно концепція містобудування є результатом співпраці на базі Мінрегіону за участі народних депутатів України, Асоціації міст України, Офісу простих рішень та результатів, Конфедерації будівельників України, представників будівельного ринку та експертного середовища.

Голова Міністерства регіонального розвитку України наголосив на тому, що Координаційна рада з вирішення проблемних питань у сфері містобудування погодила концепцію проекту Закону України та прийняла рішення рекомендувати Комітету ВР України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування створити робочу групу з доопрацювання.

До складу робочої групи мають увійти народні депутати – члени Комітету, представники Міністерства розвитку громад та територій та Міністерства цифрової трансформації.

Нагадаємо, раніше зазначена концепція була презентована Міністром Олексієм Чернишовим на круглому столі, організованому Комітетом Верховної Ради України.

Ключові принципи концепції:

  • Мінімізація паперового документообігу, розширення функціональних можливостей Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (ЄДЕСБ).
  • Перегляд системи містобудівного контролю, розмежування повноважень органів державної влади, органів місцевого самоврядування та юридичних осіб.
  • Здійснення державного містобудівного нагляду Мінрегіоном за Державною інспекцією архітектури і містобудування, уповноваженими органами містобудування та архітектури, виконавчими органами, експертними організаціями, юридичними особами та виконавцями окремих видів робіт, пов’язаних із створенням об’єктів архітектури.
  • Зміна принципу прийняття в експлуатацію об’єктів будівництва, посилення відповідальності усіх причетних до прийняття в експлуатацію осіб, що має відображатися в акті про прийняття в експлуатацію, розширення можливостей автоматичного прийняття.
  • Можливість подання документів для прийняття в експлуатацію закінчених будівництв стосовно об’єктів СС1 в паперовому вигляді нотаріусу або державному реєстратору, або в електронному вигляді через систему, об’єктів СС2, СС3 – через систему для автоматичної реєстрації при наявності підписаного цифровим підписом акту про прийняття в експлуатацію.