11.01.2011

«Каламутна вода» видобувної галузі

Енергетика, гірнича справа і нафтогазовий комплекс - самі схильні до хабарництва сектора в світі

Рейтинг найбільш схильних до корупції виробничих сфер - 2010 якнайкраще відображає актуальність такого міжнародного явища як Ініціатива прозорості видобувних галузей ( EITI ). Цей незалежний стандарт добровільно підтримали ООН, ЄС, «Велика вісімка», Африканський Союз, ОЕСР. Діяльність в рамках Ініціативи підтримують і фінансують ЄБРР, Європейський інвестиційний банк, МВФ, Всесвітній банк і Група KfW.

Більше 80 інвестиційних фондів, в сукупності керуючих капіталом в обсязі понад 16 трлн. дол, також підтримали EITI. Очевидно, що приєднання до Ініціативи дає країнам - учасникам не лише іміджеві дивіденди, а й цілком відчутні фінансові вигоди. Причому вже сьогодні Ініціатива прозорості вийшла за межі видобувних галузей, поширюючись на транзит енергоносіїв та інші суміжні, але не менш значущі сфери.

Суть цього явища полягає в тому, що EITI вимагає прозорості платежів, здійснюваних компаніями, і доходів, пов'язаних з розробкою національних природних ресурсів і одержуваних урядами країн . Україна задекларувала своє бажання приєднатися до Ініціативи ще в 2009 році, проте, з тих пір якихось суттєвих кроків у даному напрямку зроблено не було.

У DMS м. Донецьк, пильно стежать за ходом подій з приєднання України до EITI, оскільки, впевнені в донецькому холдингу, її переваги безсумнівні навіть на рівні приватної бізнес-одиниці. Фахівцями Корпорації із залученням провідних вітчизняних та зарубіжних фахівців розроблено ряд інвестиційних проектів, зокрема у сфері вуглевидобутку (Луганська область) та дегазації вугільних пластів (Донецька область). Реалізація даних програм дозволить не тільки виробляти якісний енергоносій, а й підвищити зайнятість населення, що особливо актуально для традиційно шахтарського краю - Лутугинського району Луганської області, який переживає не найкращі часи. Але вона не можлива без залучення інвестицій. Тому в Корпорації вітають будь-які заходи, що вживаються державою, з підвищення довіри інвесторів до нашої країни.

Стратегічне значення сфери видобутку для будь-якої країни складно переоцінити: це і величезна частка бюджетоутворення, і важливість раціонального розпорядження надрами. Але саме тому вона повинна бути максимально прозорою. Дана теза повною мірою підтверджує позитивний досвід 33 країн і більш ніж 50 найбільших світових енергетичних компаній, вигідно приєдналися до Ініціативи. Насамперед, країни-учасниці змогли значно підвищити рівень міжнародної довіри до себе, довіри потенційних інвесторів, що, само собою, сприяло притоку інвестицій.

Створено й інший важливий прецедент: інформація, що надається компаніями і урядом для складання прозорого звіту про надходження та використання коштів бюджету, не представляє комерційної або державної таємниці. Так, наприклад, визначив парламент Норвегії на первинному етапі приєднання країни до EITI. Наскільки реально в Україні зробити енергетику прозорою , покаже час. Однак оптимізм може вселяти те, що Ініціатива не забута українським урядом , а міжнародне співтовариство хоче бачити нашу країну в числі учасників.

У Європі впевнені , що приєднання Києва до EITI стане важливим кроком на шляху повноцінної інтеграції в європейський енергоринок . Ініціатива прозорості дає змогу створити взаємовигідні ситуації для забезпечення поставок сировини до Європи , тому також підтримується в рамках Сировинний ініціативи ЄС . Україна є одним з ключових енергетичних партнерів ЄС , а з 1 січня 2011 року - повноправним членом Енергетичного співтовариства. Однак реальне наповнення даного статусу стане можливим при забезпеченні належного доступу до ринкової інформації.

«Ми вважаємо, що приєднання до Ініціативи прозорості дозволить українському бізнесу розвиватися в одній системі координат з бізнесом європейським і світовим. Для вітчизняних компаній, які готові реалізувати великі інфраструктурні проекти у видобувній сфері, проте не розміщують в повному обсязі власними коштами , це особливо важливо », - вважає віце -президент з комерції Олег Кутиркін. - «Зрештою, діяльність в рамках EITI допоможе залучити значні міжнародні інвестиції в розвідку і видобуток , і зменшити залежність України від імпорту дорогих енергоносіїв».