2.06.2012

Якщо не ми, то хто?

Історично так склалося, що дитячі будинки та інтернати у жителів нашої країни насамперед асоціюються з бідністю та злиднями. Уява відразу ж малює нещасних заляканих дітей- сиріт, які не знають батьківської ласки.

Але, виявляється, буває і по-іншому. У Донецьку діє дошкільний дитячий будинок № 1, що в Куйбишевському районі. Атмосфера, що панує в його стінах, з успіхом спростовує всі негативні асоціації. Отже, по порядку. Як тільки заходиш у приміщення, в очі кидається приємний і продуманий інтер'єр. Кожна дитяча спальня по-своєму неповторна, пофарбована в різні кольори, покривала на ліжечках - в тон стін, великі м'які іграшки охороняють дитячий сон, на підлозі килими. У будинку є відмінний спортзал з новим сучасним обладнанням, їдальня, власні стоматологічний та фізіотерапевтичний кабінети.

Але найбільше вражають маленькі жителі цього будинку. Це дуже безпосередня, емоційна, розвинена і весела дітвора. А адже це найкращий показник . Дітей не навчиш обманювати, приховувати свої почуття - всі емоції написані на обличчях.

Цілком логічно припустити, що аж ніяк не останню роль в успіхах дитячого будинку грають ті, хто там працює. І в першу чергу директор Раїса Прилипко. Ця людина попросту живе проблемами дитячого будинку, годинами може говорити про успіхи своїх вихованців. При цьому відчувається неформальний підхід до дітей.

Як зазначила Раїса Андріївна, неможливо було б досягти таких результатів без допомоги спонсорів. Адже держава фінансує такі заклади за залишковим принципом.

1 червня, в День захисту дітей, в дитячому будинку влаштували свято. Для наших маленьких підопічних це фактично головне свято року. В гості до дітвори прийшли ті, хто їм допомагає: представники місцевої влади, бізнес-структур, приватні особи. Прийшли зі своїми дітьми, щоб разом святкувати. По реакції дітей помітно, що багатьох з гостей вони бачать не вперше, спілкуються як зі старими друзями.

Фінансово-промислова корпорація DMS привезла солодощі та іграшки. У свою чергу малюки подарували гостям концерт: співали пісні, показали театралізовану постановку, розповідали вірші. «Ми повинні допомагати дітям. Нехай кожен допомагає в силу своїх можливостей. Адже, як не банально це звучить, крім фінансово допомоги, дітям потрібна і моральна підтримка. Найчастіше дорослій людині складно пережити самотність, а дітям особливо. Корпорація DMS надає підтримку дитячому будинку вже кілька років. Це традиція, початок якій поклав наш президент Андрій Альоша. І повірте, діти не перестають дивувати - це дуже талановиті, розумні, неординарні малята», - поділився враженнями заступник генерального директора корпорації DMS Едуард Оксененко.