26.03.2012

Корпорація «DMS» спільно з донецькою дирекцією одного з провідних банків відкриває індивідуальну лінію з кредитування житла

Прогнози експертів щодо самопочуття ринку житлової нерухомості , на перший погляд , різноманітні і багато в чому взаємовиключні . Але це тільки на перший погляд. При озвучуванні кожної цифри знавці ринку роблять безліч застережень , які і розкривають суть процесів, що відбуваються сьогодні в житловому секторі.

Цей рік може стати переломним для будівельного комплексу , вважають у Мінрегіонбуді , і прогнозують вже в другому півріччі повернення до докризових обсягів будівництва. Чиновники навіть домовилися зі столичними будівельниками про те , щоб останні обмежилися 5 %-ої рентабельністю. Це дозволить зробити ціни на житло в Києві мінімальними , що повинно послужити прикладом всій країні. Однак , на думку керівника департаменту нерухомості Української торговельної гільдії , собівартість соціального житла в Києві становить зараз 600-700 у.о. На ринок ж його ніхто нижче 1000 доларів не виставить .

На ринку кредитування також спостерігається посткризовий синдром. Новобудови під заставу придбаного об'єкта кредитують на даний момент трохи більше десятка банків . Жорсткі вимоги до позичальників , часто включають умови про надання додаткової застави та фінансового поручителя , залишатимуться одним з важливих факторів , що стримують зростання обсягів іпотечного кредитування. При цьому, за прогнозами експертів , у найближчі місяці кількість іпотечних кредитів продовжить збільшуватися. Ставки за кредитами під тиском конкуренції можуть знизитися на 1-2%. Однак такі тенденції в основному торкнуться кредитування на покупку вторинного житла. Ситуація на первинному ринку навряд чи зміниться. Банки не хочуть кредитувати забудовників. Багато недобудовані об'єкти вже були прокредитовані по декілька разів і продані. Зрештою , банки просто не розуміють , кого вони будуть кредитувати.

Виходом з цієї ситуації є безпосереднє співробітництво банків з забудовниками. Вигоди для покупців житла очевидні: від готового пропозиції з кредитування до гарантій надійності забудовника в очах кредитора. Однак таких партнерських програм в Україні не так багато. Одна з них тепер працює в Донецьку : Корпорація DMS підписала угоду з дирекцією ВТБ Банку. Йдеться про квартири в будинках компаній- забудовників , що належать Корпорації . Нагадаємо , що генеральним підрядником даних проектів виступає ТОВ « Українська будівельна корпорація». Це єдине на сьогоднішній день в Донецьку і області підприємство , яке будує житло економ- класу , але із застосуванням сучасних технологій.

У грудні 2009 року «Українська будівельна корпорація » ввела в експлуатацію два будинки - 5 - тіетажку по Петровського , 191Г і 16- типоверховий житловий комплекс по Аравійській , 6В . Будинки являють собою монолітно -каркасні з цегляними стінами споруди , оснащені сучасними комунікаціями і системою індивідуального опалення. Новобудови розташовані в районах з розвинутою транспортною та соціальною інфраструктурою . Управлінням і питаннями експлуатації займаються створені ОСББ , які і забезпечують якісне комунальне обслуговування житла. Минула зима - перша для мешканців - не створила серйозних проблем , оскільки будинок оснащений якісними комунікаціями , а їх роботу повністю контролює ОСББ , тобто самі мешканці.

«Дуже часто при покупці квартир наші клієнти цікавляться умовами кредитування . Однак Корпорація DMS НЕ кредитна установа . Максимум , що ми можемо надати , - це безпроцентну розстрочку. Однак не завжди цього достатньо » , - говорить Світлана Єгорова , начальник Департаменту продажів DMS .

Напередодні старту «другої хвилі» продажів квартир у вказаних будинках Корпорація зробила свій продукт ще більш доступним для потенційних покупців. Раніше були проаналізовані існуючі на ринку кредитування житла пропозиції та визначено довгостроковий партнер , який запропонував найбільш вигідні умови.

Так , бажаючі придбати квартири в будинках по Петровського , 191Г і Аравійської , 6В можуть отримати кредит на наступних умовах:

- При первинному внеску не менше 30 % - до 120 місяців під 18,5 % річних;

- При первинному внеску не менше 40 % - до 180 місяців під 18,0 % річних;

- При первинному внеску не менше 50 % - до 240 місяців під 17,5 % річних.

Крім того , для клієнтів Корпорації та банку індивідуально розробляється схема погашення , анулюються щомісячні комісії , дострокове погашення не тягне штрафних санкцій.

« Ми вивчали пропозиції і досвід роботи банків дуже скрупульозно , оскільки наші потенційні покупці - це люди , звиклі вважати гроші» , - говорить Корпорації Світлана Єгорова. - «Були і більш привабливі умови , однак , з певними обмеженнями - наприклад , мова йшла тільки про вторинному ринку або передбачалася щомісячна комісія , що , по підсумку, підвищувало відсоток. Умови « ВТБ Банку» здалися нам привабливими , тим більше що зазначений відсоток кредитування був виведений індивідуально для покупців квартир в наших будинках , для інших клієнтів банку він трохи вищий » .