8.02.2021

Укрзалізниця скасувала стягування доплати за подачу вагонів на малозадіяні станції

Рішенням правління ПрАТ "Укрзалізниця" остаточно скасовано рейтингування вантажних станцій і припинено стягування додаткової плати за подачу вагонів на малозадіяні вантажні залізничні станції.

Про це повідомив заступник директора департаменту комерційної роботи УЗ Валерій Ткачьов.

Він зазначив, що до цього моменту діяла тільки тимчасове призупинення порядку рейтингування.
"Зняття обмежень стимулюватиме зростання вантажоперевезень по залізницях України, а доступ до послуг залізничного транспорту отримає велику кількість вантажовідправників у всіх регіонах країни. При цьому менеджмент АТ УЗ продовжить шукати шляхи оптимізації малодіяльних ж / д інфраструктури і скорочення витрат на її утримання", - заявив Ткачов.

Нагадаємо, в серпні 2020 року АМКУ оштрафував "Укрзалізницю" на 18 млн грн за те що Укрзалізниця визначила деякі ж / д станції, які використовуються для відправлення або отримання вантажів, малодіяльних та ввело для вантажовласників послугу "Подача і прибирання вагонів і контейнерів для навантаження або вивантаження на малодіяльних станціях для виконання комерційних операцій, а також робіт з прийому, видачі, навантаження і вивантаження ".

3 вересня було призупинено дію переліку малодіяльних залізничних станцій за перше півріччя 2020 року.

Пізніше глава АТ УЗ Володимир Жмак повідомив, що "Укрзалізниця" змінить підхід до закриття малодіяльних залізничних станцій. "Ми не будемо вимагати, щоб вони здійснювали діяльність протягом якогось більшого терміну, ніж це реально можливо, і переглянемо тарифи по відкриттю станцій для вантажовідправників, які ними користуються. Тобто змінимо підхід, розіб'ємо ці малодіяльні станції за категоріями: зернова, щебенева, піщана ", — пояснював Жмак.