3.12.2020

Проблеми ринку вантажних автоперевезень в Україні

В Україні, як і в більшості країн світу, автомобільний транспорт є важливою складовою національної системи вантажних перевезень. На сьогодні більш як 64 % вантажів в нашій країні транспортується за допомогою автомобільного транспорту.
Не зважаючи на це, вітчизняний ринок автомобільних перевезень важко назвати. Для того, щоб він став по-справжньому зручним для клієнтів та прибутковим для бізнесу, необхідно вирішити ряд актуальних питань.

1. Майже 70 % рухомого складу автомобільного транспорту є технічно та морально застарілими


Розв’язання данного питання потребує розробки та законодавчого закріплення єдиних вимог до технічного стану автотранспорту, на якому можна буде здійснювати перевезення на території України. Додатково має бути впроваджений єдиний регламент з технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів фірм-перевізників.


2. Викиди в атмосферу шкідливих речовин, що здійснюються автомобільним транспортом, становлять 95 % викидів, що здійснюються пересувними джерелами забруднення 


Такий стан речей, очевидно, потребує удосконалення нормативно-правової бази щодо охорони навколишнього природного середовища, енергоефективності та використання транспортними засобами альтернативних видів палива.


3. Все ще існують значні законодавчі прогалини у сфері забезпечення безпечності автомобільних перевезень


Підвищити рівень безпечності транспортування вантажів буде можливо за рахунок:

  • посилення вимог до автомобільних перевізників щодо дотримання правил безпеки дорожнього руху;
  • впорядкування системи страхування від нещасних випадків та форс-мажорів під час транспортування вантажів;
  • удосконалення системи підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації персоналу автомобільного транспорту;
  • розробки гармонізованого з вимогами країн ЄС положення щодо режиму праці / відпочинку водіїв, які здійснюють послуги з автоперевезення.

4. Потребує удосконалення система оподаткування автомобільних послуг

На сьогоднішній день повинен бути розроблений і впроваджений єдиний механізм оподаткування автомобільних перевізників, що здійснюють господарську діяльність в однакових конкурентних умовах.


       5. Необхідно пожвавити інноваційний та інвестиційний розвиток галузі автомобільного транспорту


Для цього повинні бути створені спеціальні фінансові умови для оновлення рухомого складу автопарків, використання перевізниками новітніх технологій в процесі здійснення своєї господадарської діяльності. Зокрема, має бути зменшений розмір ввізного мита на транспортні засоби, що не виробляються в Україні.