25.01.2011

У Донецьку можуть відкрити соціальний гуртожиток для дітей-сиріт

Вже в 2013 році в Донецьку може з'явитися соціальний гуртожиток для дітей- сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Доручення виборців розглянути таку можливість депутат Андрій Альоша виносить на вересневу сесію Донецької міськради. За підсумками роботи в залі воно має бути затверджене рішенням «Про заходи щодо виконання доручень виборців, даних депутатам міської ради VI скликання» разом з усіма дорученнями, внесеними депутатами.

Нагадаємо, з початку поточного року Андрій Альоша та його помічники займаються роботою з інвентаризації гуртожитків у м. Донецьк та вишукування можливостей їх переобладнання в квартири для дітей- сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які отримали вищу або середню професійну освіту. Дана ініціатива спирається на Програму заходів щодо реалізації державної сімейної та молодіжної політики в м. Донецьку в 2011 році. І якщо даний документ носить загальний характер, то вже в жовтні Донецька міськрада може прийняти програму забезпечення житлом осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в якій будуть прописані конкретні механізми, терміни та фінансування.

До роботи по гуртожитках депутат Альоша залучив Управління житлового господарства Донецької міськради, яке виступає балансоутримувачем гуртожитків комунальної власності. Мета - виявлення порожніх, але придатних для проживання об'єктів, а також осіб, що незаконно займають житлоплощу в донецьких «общагах». Також у розробці команди депутата знаходиться майновий комплекс по Бахметьєва, 30 в Петровському районі Донецька. Це навчальний корпус і гуртожиток, які раніше перебували на балансі Інституту штучного інтелекту. Після злиття цього навчального закладу з ДонНТУ будівлі мають перейти на баланс технічного університету. По завершенню всіх формальних процедур Андрій Альоша має намір домагатися передачі комплексу на баланс міста з подальшим переобладнанням його в квартири для дітей-сиріт.

« Є політична воля забезпечити житлом сиріт Донецька, щоб вони отримали освіту і професію, допомогти  тим, хто хоче вести нормальний спосіб життя, працювати, створити повноцінну сім'ю. Є для цього необхідна нормативна база. Наше завдання - знайти оптимальні механізми для оперативного вирішення питання. Одним з таких є ефективне розпорядження як комунальної, так і відомчої власністю - гуртожитками. Неприпустимо, щоб те, що може і повинно бути цивілізованим житлом, перетворювалося на притулки для асоціальних і злочинних елементів» , - прокоментував Андрій Альоша.

За даними служби у справах дітей Донецької міськради, в місті налічується 1033 людини дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які не мають житла. З них 100 осіб віком від 16 до 23 років перебувають на квартирному обліку, при цьому житло в 2010 році отримала 1людина.