6.02.2010

До 2014 року в ЄС з'явиться інтегрований внутрішній ринок енергоносіїв. А в Донецьку - ВЕС?

4 лютого на засіданні Європейської Ради в Брюсселі лідери країн - членів ЄС підписали висновки, що стосуються питань енергобезпеки та обміну інформацією в даному контексті , повідомляє УНІАН.

Зокрема, в документі йдеться про те, що основою європейської конкурентоспроможності є надійні, гарантовані, стабільні та доступні енергетичні ресурси. У зв'язку з цим до 2014 року планується завершити створення повністю інтегрованого внутрішнього ринку , що має забезпечити вільне переміщення газу і електроенергії у всіх країнах - членах ЄС. Згідно з оцінкою Єврокомісії, до 2020 року загальна вартість інвестицій в інфраструктуру, як бюджетних, так і приватних , досягне 1 трлн. євро. У документі також наголошується на необхідності продовження роботи над посиленням енергоефективності та розвитком енергетики з відновлюваних ресурсів .

В Україні виробництво енергії з відновлюваних джерел давно визначено як пріоритетний напрямок державної політики. Зокрема, з 2009 року діє «зелений» тариф і створена Енергетична стратегія до 2030 року. Остання передбачає значне зростання частки так званої «чистої енергії» в загальному енерговиробництві. Сьогодні цей показник коливається на рівні 4 %.

«Введення «зеленого»тарифу значно підвищило зацікавленість зарубіжних інвесторів у виробництві енергії з відновлюваних джерел в Україні» , - говорить віце -президент з комерції ФПК «DMS » Олег Кутиркін. - « Однак тим же закордонним компаніям добре відома і зворотна сторона медалі. Сьогодні в Європі все частіше говорять про те, що привілеї для виробників чистої енергії не стимулюють їх до раціоналізації витрат і об'єктивному зниженню собівартості . Тому на Заході , наприклад , діють ще й так звані «зелені сертифікати», які змушують енерговиробників боротися за квоти споживання електроенергії».

Дійсно, відзначає експерт, з введенням «зеленого » тарифу держава гарантує інвесторам купівлю виробленої електроенергії за фіксованими цінами, які перевищують тарифи на енергію з традиційних джерел. При цьому різниця в її вартості, наприклад, з вітряною енергією, згідно закупівельними цінами cічня 2011 р., становить 3,5 рази.

«Число компаній, які продають енергію за «зеленим» тарифом, в Україні постійно зростає» , - зазначає Олег Кутиркін. - «Проте наша країна значно відстає від Європи і світу, як в динаміці зростання частки енергії з поновлюваних джерел у загальному енергоспоживанні, так і у встановленій потужності альтернативного енерговиробництва. Це може бути наслідком того, що на ринок приходять гравці, які розглядають альтернативну енергетику виключно як джерело доходу, а не як стратегію розвитку. Тому в Україні немає потужних - в прямому і переносному сенсі - проектів будівництва вітряних парків. Навіть великі промислові холдинги не можуть фінансувати подібні проекти самостійно, без залучення інвестицій».

Переговори з потенційними інвесторами продовжує і керівництво ФПК «DMS ». Корпорація кілька років тому розробила інвестиційний проект будівництва вітроелектростанцій в м. Донецьку загальною потужністю до 18 000 МВт. Це масштабний проект, який дозволить не тільки забезпечити потреби в енергетиці значну кількість споживачів, в тому числі і промислових, але і дотримати принцип підтримки вітчизняного виробника. Нагадаємо, що Закон України «Про електроенергетику» передбачає використання у будівництві альтернативних електростанцій не менше 30% української сировини, матеріалів та робочої сили - з 2012 року і не менше 50% - з початку 2014.

Ще одним показником значущості альтернативного енерговиробництва для конкурентоспроможності світової економіки в цілому і економіки окремих держав, є значне зростання інвестицій у виробництво електроенергії з поновлюваних джерел навіть у кризові роки. Наприклад, більше 6 років тому в світі в проекти з виробництва "чистої" енергії було інвестовано близько 20 млрд. доларів, 2 роки тому - вже 160 млрд. у.о. , а в минулому році обсяг інвестицій досяг 200 млрд. доларів. Загальна встановлена ​​потужність відновлюваних джерел енергії оцінюється в 250 ГВт.