20.03.2011

Велика Ведмедиця обзавелася зіркою DMS

У березні Корпорація DMS традиційно відзначає свій День народження. Успішне існування донецького холдингу на ринку вже більше 12 років підштовхнуло давніх друзів і партнерів до незвичайного подарунку. Одна з зірок у сузір'ї Великої Ведмедиці тепер носить офіційну назву DMS. Подарунок символічний: так само як зірки формують карту неба, компанії - великі і маленькі - формують «карту» вітчизняної економіки.

Зірка з каталогу SPACE - EARTH , раніше зареєстрована під № 03060211728, а сьогодні іменована DMS, розташована в сузір'ї Великої Ведмедиці на відстані 40 тимчасових хвилин від відомої змінної зірки під назвою 29UMA ( UPSυ ). За спектральним класом зірка близька до зірок α Волопаса ( Арктур ​​, β Близнюків ( Поллукс ), α Тельця ( Альдебаран ) і має наступні екваторіальні координати: пряме сходження ( j2000 ) - 09h 09m 49,7 s , відмінювання ( j2000 ): - +59 ° 09'14 , 3 ".

Нагадаємо , Міжнародний зоряний каталог «КОСМОС- ЗЕМЛЯ» ISC «SPACE - EARTH » створений на базі наукових досліджень космосу радянськими ШСЗ. У 1993 році були отримані дані про місце розташування декількох мільйонів небесних об'єктів з метою їх каталогізації. Дана робота завершилася через 2 роки створенням електронного каталогу з інформацією про 6,5 млн. зірок до 15-ої величини включно. У 2005 році було прийнято рішення з метою захисту оригінальної версії каталогу про проведення щорічної атестації та реєстрації офіційних ресурсів міжнародного зоряного каталогу КОСМОС- ЗЕМЛЯ .

Вік зірки DMS - мільярди років, спектральний клас - К2 , відстань до зірки становить 216,0 світлових років, 13650893,4 астрономічних років, 66,2 парсек, 204,1 * 10 ¹ ³ км . Візуальна зоряна величина - m = 6,4, абсолютна зоряна величина - M = 3,0. Маса зірки становить ≈ 1,5 мас Сонця, радіус зірки приблизно дорівнює 3,8 радіуса Сонця, світність зірки ≈ 5,2 світності Сонця , ефективна температура поверхні - ≈ 4600 ° за шкалою Кельвіна.

Яскравість зірки DMS змінюється в межах Vmax = 6,2 Vmin = 6,8 .

Велика Ведмедиця - велике північне сузір'я площею в 1279,7 кв. градуса і містить 210 зірок, видимих ​​неозброєним оком.