6.10.2011

«Вольниця» у Донецьку

У Донецьку в палаці спорту «Дружба» пройшов чемпіонат України з вільної боротьби серед чоловіків і жінок. Подія сама по собі неординарна, тому що змагання такого рівня в даному виді спорту проводилися в нашому місті в минулому столітті, цілих 15 років тому.

Вільна боротьба найбільш благородний, можна сказати, елітний і некомерційний вид спортивного єдиноборства. У ній заборонені удари, больові і задушливі прийоми.

Чемпіонат України пройшов за підтримки Міністерства України з питань сім'ї та молоді, Асоціації спортивної боротьби України, Управління з питань фізичної культури і спорту Донецької ОДА. Організатором турніру виступила федерація вільної боротьби Донецької області, а генеральним спонсором - фінансово-промислова корпорація DMS .

Природно, за такої підтримки організація турніру була на найвищому рівні, про що не забули сказати все без винятку гості нашого міста. Змагання особисто відвідав мер Донецька Олександр Лук'янченко, голова облспорткомітету Віктор Кірбаба, голова комісії з питань фізкультури і спорту Василь Бубка та багато інших відомих людей, в тому числі і наш знаменитий земляк, олімпійський чемпіон Ілля Мате. Саме заслуженому ветерану вільної боротьби дісталася левова частка оплесків зібралася в палаці спорту досить численної публіки.

Чи не підкачало і представництво учасників: 24 регіону країни надіслали свої збірні команди для боротьби на донецьких килимах. Чемпіонат України має для спортсменів найважливіше значення, оскільки є відбірковим етапом до чемпіонату світу, який пройде у вересні в Китаї. Слід зауважити, що чи не вперше відбір до збірної проходить за спортивним принципом. Місце у головній команді країни отримують переможці чемпіонату. Тому боротьби в більшості сутичок була, що називається, не на життя, а на смерть. Виняток становлять лише минулорічний чемпіон Європи Василь Федоришин, який своїми досягненнями довів своє місце в збірній, і багаторазовий призер Європи та світу Тасоєв, який зараз хворіє.

Втім, був на турнірі і ще один важливий стимул. Вперше організатори та спонсори змагань заснували призовий фонд. Крім грошових премій всі учасники чемпіонату отримали цінні призи. За словами головного тренера збірної України Руслана Савлохова, це перший випадок коли спортсменам вручаються призи та премії організаторами, а не за рахунок федерації вільної боротьби.

«Ми порахували, що призовий фонд на таких статусних змаганнях не тільки доречний, але й необхідний: хлопці демонструють високу майстерність, принципову боротьбу, справжні емоції. Це заслуговує додаткового заохочення», - прокоментував рішення оргкомітет Андрій Альоша, президент корпорації DMS, генерального спонсора турніру.

На питання, які шанси у збірної України на чемпіонаті в Китаї, Р. Савлохов відповів: «Наша збірна - одна з найсильніших у світі. Ми торік виграли чемпіонат Європи, на нинішньому чемпіонаті світу у нас стоїть завдання - мінімум завоювати по 1 золотій, срібній і бронзовій медалі. Це тільки серед чоловіків. А у нас і дівчата непогані є. Величезне спасибі за теплий прийом, за гостинність. У Донецьку чемпіонат пройшов на найвищому рівні. І ще я був приємно здивований, що ваш донецький хлопець буде боротися у фіналі в категорії 120 кг.».

Андрій Альоша: «Для нас велика честь увійти до числа організаторів чемпіонату України. Для Донецька це важлива подія. Сподіваюся, що нам все вдалося, і гості залишилися задоволені».

Донецьк відзначився не тільки рівнем організації, не підвели і спортсмени. У перший день фіналів Олена Малишков стала переможницею в категорії 55 кг., Ганна Василенко посіла друге місце у вазі 63 кг, як і представниця Артемівська Надія Семенцова (72 кг.). Також на другій позиції закінчив змагання Роман Шелекеда в категорії 120 кг. А Ганна Нікітіна з Маріуполя поповнила медальну скарбничку Донбасу ще однієї «бронзою».

У другий день змагань порадували наші дівчата. Доробок зробила Наталя Шепелєва, що завоювала «бронзу» у вазі 51 кг. Слідом за нею «срібло» дісталося Ользі Муховський. І нарешті у ваговій категорії 67 кг. вийшов донецький фінал. У підсумку Валерія Златова виявилася трохи майстровиті Вікторії Млинарська.