20.02.2010

РозКадровка: ким пишається вітчизняний бізнес (для аналітичних видань з кадрових питань)

Як правило, успішність того чи іншого бізнес-проекту оцінюється такими поняттями, як обороти, прибуток, географія розвитку, наявність лобі і т.п. У цьому ряду чомусь відсутня ефективність кадрової політики. Заїжджена фраза з минулого життя «Кадри вирішують все», може , і втратила свою незаперечну істинність. Але не помилимося, якщо скажемо, що «Кадри вирішують багато чого». Навіть в умовах кризи, що спровокувала масові звільнення в усіх сферах виробництва.

« Знайти фахівця , адекватного вимогам особливо великого роботодавця , непросто і раніше, і зараз» , - говорить директор кадрового агентства « Формату » Олена Цвєткова . - «Підприємство , яке гідно оплачує роботу співробітників і має програму стимулювання та перспективного розвитку, виставляє високі вимоги , відповідати яким складно . А фахівці високого класу, як правило , не залишаються без роботи, іноді для них неважливо навіть офіційне працевлаштування ».

У неформальній бесіді експерти відзначають , що ситуація на сьогоднішній день неоднозначна. З одного боку , ринок робочої сили перенасичений, але наскільки ці пропозиції якісні ? Якщо підприємства , які справили масові скорочення , продовжують працювати і виробляють продукцію або послуги , значить, був скинутий дійсно баласт. Навряд чи компанія , яка має хоча б мінімальні шанси на виживання , буде позбавлятися від авангарду. З іншого боку, компанії , неабияк пошарпані кризою і таки відмовляються сьогодні , нехай і в незначній мірі , від того , що раніше могли запропонувати співробітникові (наприклад , навчання або ряд позицій із соціального пакету ), не поспішають знижувати вимоги до претендентів .

Дійсно , наскільки ефективна кадрова політика в багатотисячних колективах ? Чи можуть підприємства сьогодні забезпечити адекватну вкладеним співробітником інтелектуальним і фізичним ресурсам віддачу ? Як відбувається підбір співробітників у провідних компаніях регіону і що робиться для того , щоб їх робота була ефективною?

Ми спробували відповісти на ці питання , вивчивши систему управління персоналом в одній з найбільш одіозних компаній Донецька, яка давно завоювала свої сегменти регіонального та національного ринків , - фінансово- промислової корпорації «DMS ». Основна мета кадрової політики Корпорації полягає в забезпеченні оптимального балансу процесів оновлення і збереження чисельного і якісного складу персоналу , його розвитку . Впевнені , дану позицію розділив би будь-який роботодавець , що усвідомив ступінь впливу людського фактора на кожен з бізнес -процесів.

Крім чисто академічних ( відповідну освіту , певний досвід роботи , конкретні навички ) даних , на вибір корпорації як роботодавця впливає ініціативність і амбіційність , а також орієнтування претендента на ефективне вирішення поставлених завдань.

«Ми комплексно вирішуємо завдання розробки і впровадження систем підбору , адаптації , мотивації , оцінки , навчання і розвитку персоналу , ефективного кадрового діловодства , формування корпоративної культури» , - говорить начальник HR- департаменту Ніна Борисова. При цьому в Корпорації прагнуть прищепити працівникам командний дух , залучити їх у виробничі завдання , навчити швидко реагувати на зовнішні та внутрішні зміни, забезпечити захоплюючий творчий процес .

Все це в кінцевому підсумку і формує ту саму корпоративну культуру , яка забезпечує єдине розуміння місії та цілей, що стоять перед компанією , і мотивує персонал до їх досягнення. Посилити таке розуміння повинна і деяка формалізація : в Корпорації прийнятий кодекс , що регламентує правила поведінки на робочому місці. Ці правила стосуються дрес- коду , ведення переговорів , взаємин у структурі . У « DMS» також діє внутрішньокорпоративний сайт. Останній не тільки забезпечує якісну та оперативну комунікацію між співробітниками , але і є інструментом неформалізованого спілкування. Важливе місце в системі мотивації персоналу займає матеріальний прояв оцінки роботи співробітників : преміювання за результатами роботи за певний період , правила підвищення оплати праці , матеріальна допомога.

Сьогодні , в умовах кризи , нові економічні відносини вимагають нових комунікативних підходів в управлінні людьми , в переговорах з партнерами , у відносинах з конкурентами , вважають в Корпорації ДМС. «Ми намагаємося не втекти від кризи , а використовувати його для підйому. Саме професіоналізм , ефективна робота кожного , дозволила нам не тільки залишитися « на плаву» , але й швидко переорієнтувати бізнес в нові напрямки. Зараз ми особливо цінуємо людей , які не боятися труднощів і змін » , - каже Ніна Борисова. Напевно , тому, незважаючи на загальну тенденцію скорочення робочих місць , в Корпорації відкрито понад 20 вакансій - від робочих спеціальностей до топ -менеджменту .

У « DMS» одним із своїх важливих конкурентних переваг вважають саме персонал. Тому й основні завдання в даному напрямку бачать у створенні для співробітників максимально комфортних умов праці , що дозволяють реалізувати наявний потенціал , адекватної системи її оплати, можливостей навчання та кар'єрного росту .

Корпорація як роботодавець цікава сьогодні і для молодих починаючих фахівців , і для досвідчених високопрофесійних кадрів . По-перше , компанія має більш ніж 10 -річний досвід роботи в різних галузях економіки , у тому числі в секторі реального виробництва . Його вивчення - це шанс придбати нові знання і максимально ефективно використовувати їх. До речі в Корпорації реалізується програма підготовки майбутніх співробітників для своїх підприємств з числа студентів провідних ВНЗ Донецька та області.

По-друге , довгострокові плани розвитку і потужні фінансові ресурси дозволяють рости і розвиватися разом з Корпорацією , що представляє інтерес не тільки для молодих фахівців , але і досвідчених працівників . Система заробітної плати носить мотивуючий характер і орієнтує працівників на досягнення необхідного результату , тобто безпосередньо пов'язана з показниками ефективності роботи Корпорації , структурних підрозділів і самого працівника . Правила визначення грошової винагороди позначені чітко , але вони досить гнучкі , щоб реагувати на зміни внутрішнього та зовнішнього ситуації. Сьогодні в структурах корпорації можна заробляти в середньому від 3 -х до 10 -ти тис. грн. на місяць.

Нарешті , фінансово -промислова корпорація «DMS » постійно ставить перед собою амбітні цілі , які роблять роботу захоплюючою і відкривають широкі можливості реалізації навичок навіть для вибагливих працівників, що володіють безперечним професіоналізмом та інноваційним мисленням.

«У мене з Корпорацією пов'язані найтепліші спогади», - говорить колишній начальник відділу кадрів ТОВ « Українська будівельна корпорація » (структурний підприємство «DMS ») Тетяна Зайцева (2005-2007 рр. . , Причина звільнення - за сімейними обставинами ) . - «Хоча роботи було багато, і вона вимагала величезної віддачі . Ми тільки створювали будівельну компанію , а в планах вже були серйозні об'єкти. Було готове все: проекти, інвестиції, залишалося сформувати професійну команду виконавців. Було спекотно» , - з посмішкою згадує кадровик.

Тетяна Зайцева своїх колишніх керівників інакше, ніж справжніми професіоналами, не називає: «З ними можна працювати і в умовах форс -мажору: грамотно ставлять завдання, раціонально розпоряджаються мінімальним часом, цінують віддачу».

Ми запропонували начальнику HR- департаменту корпорації « DMS» Ніні Борисової спрогнозувати , скільки негативних відгуків може припасти на ось такий - позитивний. «Ми ніколи не приховували , що пред'являємо до співробітників високі вимоги і встановлюємо чіткі правила гри. Не дивно , що не кожному це під силу - людським і професійним. Ми послідовні і жорсткі у дотриманні своєї позиції роботодавця. Це нормально . Корпорація створена для того , щоб приносити прибуток і розвивати економіку . Якщо людина воліє постійне поблажливість і вільний політ , який часто виражається в елементарній безвідповідальності, йому явно не до нас» , - каже Ніна Олексіївна. - «Особисто я, маючи за спиною солідний життєвий і професійний досвід, не вважаю нижче своєї гідності застосування принципу «від кожного за можливостями - кожному за здібностями». Мені здається більш принизливим мати певні навички і не отримувати за це гідну оплату», - підкреслила Ніна Борисова.